معرفی بخش

بخش تحقیقات خاک و آب 

فعاليت اين بخش از سال 1340 تحت عنوان اداره خاكشناسي و حاصلخيزي خاك مازندران شروع شد طی این مدت به عنوان پشتيبان فعاليتهای تحقيقاتی و اجرایی علوم خاک و آب منشاء خدمات ارزندهای برای استان بوده است. اما بخش تحقیقات خاک و آب استان از سال ۱۳۶6 فعالیت تحقیقاتی خود را در استان شروع نموده و طی این مدت، فعالیت­های گسترده­ای در زمینه تحقیقات علوم خاک و آب انجام داده است. اهداف و وظایف این بخش براساس اهداف و وظايفي كه در اجراي ضوابط تشكيلاتي موضوع تبصره ۳۳ قانون برنامه دوم توسعه تدوين و در سال ۱۳۷۶ از طريق سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي ابلاغ گرديده است، بيان مي‌گردد. هدف بخش، انجام تحقيقات در زمينه مسائل مربوط به خاك و آب به منظور شناسايي و طبقه­بندي خاك­ها، ارزيابي اراضي استان، بررسي و تعيين روش­هاي علمي و اقتصادي بهره‌وري از منابع خاك و آب در زمينه توليد محصولات كشاورزي و هماهنگ كردن اين فعاليت­ها با ساير برنامه‌هاي تحقيقاتي است. به طور کلی وظايف اساسي این بخش شامل برنامه­ريزي تحقيقات و مطالعات مربوط به خاك، آب و گياه در سطح استان، تهيه و تنظيم اين برنامه‌ها براي اظهار نظر شوراي سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي با رعايت اولويت آنها و برآورد اعتبارات مورد نياز و انجام تحقيقات كاربردي و بنيادي به صورت مستقل و يا مشترك با مؤسسات و مراكز تحقيقاتي و دانشگاه‌ها می­باشد. درحال حاضر با توجه به تواناییهای علمی و تجهيزاتی،آزمایشگاه خاک و آب به عنوان آزمایشگاه مرجع کشوری و همکار موسسه تحقيقات خاک و آب کشور جهت آناليزهای کمی و کيفی کودهای توليدی و وارداتی در راستای همکاری با سامانه صدور گواهی کود موسسه تحقيقات خاک و آب ایران انتخاب شده است.

 

برخی از مهمترین وظایف بخش تحقیقات خاک و آب:

v مطالعه تشكيل و طبقه­بندي خاك‌هاي استان و تعيين استعداد و قابليت اراضي براي مصارف گوناگون كشاورزي، منابع طبيعي و آمايش سرزمين.

v انجام تحقيقات در زمينه تغذيه درختان میوه، گیاهان زراعی و همچنین افزایش عملکرد و بهبود کیفیت این محصولات.  

v انجام تحقيقات و پایش حاصلخيزي خاك‌ها،‌ به ویژه مواد آلي خاك‌های استان.

v انجام تحقيقات در زمينه مواد آلاينده خاك و آب، پهنه‌بندی خاک‌ و آب‌های آلوده و تهيه روش‌هاي مناسب براي رفع آلودگي خاك و آب.

v انجام تحقیقات در مورد تنش‌های محیطی و اقلیمی (تنش مانداب، تنش شوری، تنش سرما و یخبندان، تنش گرما و تنش آبی) و راهکارهای لازم برای رفع یا کاهش خسارت این تنش‌ها.

v انجام تحقيقات در زمينه روابط خاك، آب و گياه و تعيين نیاز آبی محصولات عمده استان و همچنین کارایی روش‌هاي مختلف آبياري.

v انجام  تجزيه‌های‌ فيزيكي، شيميايي، بیولوژی، مينرالوژيكي و ميكروپدولوژي خاك‌هاي استان.

v انجام تجزيه‌ نمونه‌هاي آب، كود و گياه در طرح‌هاي مطالعاتي و تحقيقاتي.

v بازرسی، نظارت و پایش مواد کودی استان.

v تهيه و انتشار نتايج حاصله از اجراي طرح­هاي تحقيقاتي به صورت کتاب، مقالات علمي، گزارش‌های تحقيقاتي و نشریات علمی و ترویجی.

v ايجاد ارتباط با سازمانها و مراكز اجرايي و توليدي كشاورزي به منظور آشنايي با چالشهای خاك و آب و تعیین راهکارهای لازم برای رفع این چالشها.

 

اندازه گيری بيشتر پارامترهای شيميایی، عناصر غذایی و عناصرسنگين در خاک شامل:

اسیدیته خاک (pH) ،هدایت الکتریکی خاک (EC)، تعيين ظرفيت تبادل کاتيونی خاک، ماده آلی خاک، کربنات کلسيم کل )آهک کل( ،کربنات کلسيم فعال )آهک فعال( ،گچ موجود در خاک،کربنات و بیکربنات موجود در خاک،سولفات موجود در خاک،گوگرد موجود در خاک،فسفر قابل جذب موجود در خاک،پتاسيم محلول و قابل جذب موجود در خاک،نيتروژن کل، آمونياکی و نيتراتی خاک،آهن قابل جذب و کل،مس قابل جذب و کل،روی قابل جذب و کل،منگنز قابل جذب و کل،کادميوم قابل جذب و کل،کروم قابل جذب و کل،نيکل قابل جذب و کل،سرب قابل جذب و کل،کلسيم محلول و تبادلی،منيزیم محلول و تبادلی،سدیم محلول و تبادلی،کلر محلول،بُر قابل جذب، اندازه گيری پارامترهای فيزیکی خاک، ساختمان خاک،بافت خاکرطوبت خاک، وزن مخصوص ظاهری خاک، وزن مخصوص حقيقی خاک، اندازه گيری پارامترهای شيميایی آب، درجه سختی آب،کربنات،بیکربنات ،سولفات،پتاسيم محلول،نيتروژن نيتراتی،کادميوم کل،کروم کل،نيکل کل،سرب کل،کلسيم محلول،منيزیم محلول،سدیم محلول،کلر محلول، تجزیه کيفی کودهای شيميایی و آلی، اندازه گيری غلظت عناصر غذایی و برخی از پارامترهای کيفی

تجزیه کيفی کودهی شیمیایی و آلی در آزمایشگاه:

درجه پوسيدگی کودهای آلی ، نسبت کربن به نيتروژن در کودهای آلی ، نيتروژن کل در کودهای شيميایی و آلی ، آهن کل، محلول و کلات ، مس کل، محلول و کلات ، روی کل، محلول و کلات ، منگنز کل، محلول و کلات، کادميوم، کروم، نيکل و سرب کل ، (ph)اسيدیته ،)ECشوری یا هدایت الکتریکی)، ماده آلی در کودهای آلی ، اسيد هيوميک در کودهای آلی ، گوگرد محلول، عنصری و کل، فسفر محلول و کل ، پتاسيم محلول و کل، کلسيم محلول و کل ، منيزیم محلول و کل ، سدیم محلول ،کلر محلول ، بُر محلول و کل اسيد فسفریک در کودهای فسفره ، اسيد سولفوریک آزاد ، رطوبت کل ،دانه بندی کودهای آلی و شيميایی ،از هم پاشيدگی کودها تجزیه کيفی و تعيين غلظت عناصر غذایی در بافت گياه، در بافتهای گياهی b و a اندازهگيری کلروفيل کل و کلروفيل، اندازه گيری درصد ماده خشک گياه، اندازه گيری غلظت پتاسيم کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری غلظت نيتروژن کل در بافتهای گياهیاندازه گيری غلظت نيتروژن نيتراتی در بافتهای گياهی،اندازه گيری آهن کل و فعال در بافتهای گياهی، اندازه گيری مس کل در بافتهای گياهی،اندازه گيری غلظت فسفر کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری روی کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری منگنز کل در بافتهای گياهی،اندازه گيری کادميوم کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری کروم کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری نيکل کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری سرب کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری کلسيم کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری منيزیم کل در بافتهای گياهی،اندازه گيری سدیم کل در بافتهای گياهی،اندازه گيری بُر کل در بافتهای گياهی، اندازه گيری گوگرد در بافتهای گياهی، تعيين پارامترهای کيفی و غلظت عناصر غذایی در ميوه C ویتامين، (ph)اسيدیته فعال ، اسيدیته کل،حجم آب ميوهقندهای محلول در ميوه،عناصر غذایی در ميوه

 

 


لینک ها

6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0