به گزارش روابط عمومی سازمان تات، به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، نگار ولیزاده، افزود: توسعه روشهای دیمکاری در عرصههای شیبدار و کمبازده کشور، با تمرکز بر افزایش حاصلخیزی خاک، میتواند تحولی چشمگیر در احیای اکوسیستمهای زراعی دیم و ترویج کشت گیاهان دارویی به همراه داشته باشد.
وی ضمن تشریح نکات کلیدی در خصوص مدیریت منابع آبی، انتخاب زمان کاشت، تراکم مناسب، استفاده از گونههای مقاوم به خشکی و کاربرد نهادههای آلی بهعنوان مؤلفههای اساسی موفقیت در دیمکاری گفت: انتخاب زمان مناسب برای کاشت پاییزه، بهرهگیری از بارندگیهای مؤثر، و مدیریت تغذیه گیاهی از جمله عواملی هستند که میتوانند تأثیر چشمگیری بر عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی در شرایط دیم داشته باشند.
نگار ولی زاده با اشاره به ظرفیتهای بالای اراضی دیم استان آذربایجان شرقی برای کشت گیاهان دارویی گفت: «کشت گیاهان دارویی یکساله نظیر سیاه دانه، زیره ی سبز، بالنگوی شیرازی و گشنیز و دیگر گونههای دارویی منتخب در این اراضی نهتنها به بهرهبرداری بهینه از منابع طبیعی کمک میکند، بلکه میتواند منجر به اشتغالزایی و افزایش درآمد کشاورزان منطقه شود.
این پژوهشگر تاکید کرد: برای دستیابی به کشاورزی پایدار در شرایط دیم، لازم است برنامهریزی دقیق از هماکنون صورت گیرد تا در آینده بتوان از ظرفیتهای علمی، زیستمحیطی و اقتصادی آن بهرهبرداری مطلوب داشت. طرح تحقیقاتی تولید سیاه دانه، زیره ی سبز، بالنگوی شیرازی و گشنیز در شرایط دیم بهعنوان یک الگوی موفق تحقیقاتی-ترویجی، میتواند مبنایی برای توسعه کشت دارویی در مناطق کمبازده کشور باشد و نقش مهمی در افزایش پوشش گیاهی، جلوگیری از فرسایش خاک و ارتقای امنیت غذایی ایفا کند.
گفتنی است نگار ولی زاده مجری 4پروژه ی پایلوت تحقیقاتی-ترویجی تولید گشنیز، سیاه دانه، زیره سبز و بالنگوی شیرازی در شرايط ديم استان آذربایجان شرقی، می باشد.